Min vän Tobias


Min allra första häst köpte jag när jag var vuxen. Tobias. Världens finaste fux. Han jobbade på ridskolan jag jobbade på då. Och jag blev kär. Han höll inte för ridskoleverksamhet så jag lånade pengar av mamma och köpte honom.
Han höll ungefär ett halvår. Jag kom in på ridinstruktörskursen och skulle ha med honom. Det första som händer är att han snubblar och blir halt. Då var det igång; halt-sättas igång-halt-sättas igång. Så höll det på. Han var glad och pigg hela tiden, det var bara att han inte kunde gå på alla fyra ibland. Behandling på behandling.
Så ska det inte vara att vara häst. Så som ägare var jag tvungen att fatta det tunga beslutet att avliva honom. Jättejobbigt för mig som matte. Men man måste faktiskt sätta sitt djurs hälsa och välbefinnande i centrum.
Tobias fick åka till Trampalanda för tre år sen. Men jag saknar honom fortfarande.
Det jag får tänka på är de fina stunder vi hade då han var hel. Och nu har jag ju en ny kärlek i mitt liv, så livet gå vidare.

En sväng till stallet

Alla hästtjejer vet vad det innebär. Ta sig dit, mocka, hämta in hästen från hagen, borsta, rytka och göra iordning inför ridning, rida, pyssla om hästen efter ridpasset, ta sig där ifrån (räknar inte med duschen efter). En utflykt på minst 2.5-3 timmar. Såvida inget händer. Exempel 1; hästen vill inte bli fångad i hagen. Exempel 2; hästen är sjuk.
När man ska introducera sin nya kille till det här livet får man göra det med försiktighet. Gärna med en muta. Det bästa är att skaffa en kille som har ett eget intresse som tar lite tid. Gärna dom dagar du är i stallet. Eller en ridkille. Men dessa är sällsynta. Antingen är de redan upptagna eller så gillar dom andra killar. Man kan även försöka få honom att bli intresserad och börja rida. Men det kan vara nog så svårt.
Jag och Erik har en bra balans; han spelar fotboll (något jag aldrig har varit och tittat på) och jag rider (något han aldrig tittar på. När det är viktiga fotbollsmatcher på tvn får jag roa mig på annat håll, när det är hästsport får han låna min telefon så han kan spela spel. En bra deal! 









































































































Pyssel på gården

Idag har jag tagit hjälp av min trädgårdsmästare (läs mamma). Vi har sått frön. Vi har satt rädisor, ärtor, persilja, sallad, dill och potatis. Hoppas det blir något av det hela. Mamma har fått fria händer när det gäller växtligheter på tomten. Men eftersom de förra ägarna inte hade planterat något (förutom maskrosor på gräsmattan) så måste vi börja från noll. Tur att mamma älskar att påta i trädgården. Så förhoppningsvis kommer nästa vår bli helt fantastisk. Jag har väl egentligen inte tålamod för att så saker. Jag vill ju helst att saker ska hända med en gång, hest igår!

Sommar

Allt blir ju så mycket bättre på sommaren. Det känns som dygnet har fler timmar. Hästarna är så glada och nöjda med att gå i sin jättestora hage. Det som stör idyllen är alla insekter. Latina är en känslig dam på alla sätt och vis. Har köpt flugtäcke och flugluva som hon har på sig för att inte bli uppäten. Vad händer då? Jo, hon får lite skav. Pest eller kolera. Har impregnerat henne med pälsglans så friktionen ska bli så liten som möjlig.


Anonym:)


Pyssel

Oj vad det pysslats idag. Kom till stallet vid tre. Sen har jag krattat ut spåret på ridbana och sen var det dags att harva. Det finns nog ingen gräns för hur uppfinningsrika hästtjejer kan vara när
vi behöver nåt. Ett fönstergaller förvandlas lätt till en harv om man fäster linor på den! Sagt och gjort, sen var det bara att spänna för nordsvensken Knott och hoppa på gallret. Lisa tömkörde och jag åkte. Hur bra som helst! När det var klart 30 min rykt och 20 min promenad. Har även borstat av hennes schabrak som jag ska tvättas imorgon.


Visste väl det!

Det var något konstigt i tisdags. När jag hade kommit till jobbet och satt igång började jag må illa. Och det slutade med att jag kräktes på toaletten. Pinsamt. Åkte hem för att vila. Då var det bilar ute så jag avskrev zombieviruset, för den här gången. Låg i soffan och mådde risigt resten av dagen och onsdagen. Men nu mår jag bättre. Lite ont i magen eftersom det känns som magsäcken krympt utan mat i två dagar. Men nu är jag på banan och kör på som vanligt. Hade en jätteduktiga elever i dresdyrgruppen på Säva.


28dagar senare

Jag trodde jag antingen tagit fel på dag/tid eller ännu värre världen har drabbats av ett zombievirus i morse. Det fanns inte en bil eller människa ute när jag körde upp på stora vägen. När jag kon in till stan såg man iallafall några riktiga människor. Sen behövde jag inte stanna vid nåt trafikljus. Det slog om till grönt hela vägen till jobbet. Konstigt sätt att börja dagen!


Sköna söndag

Tog lite sovmorgon idag. En av alla fördelarna med att ha hästarna ute hela dygnet. Åkte ut vid elva, eftersom jag skulle ha privatlektion kl 13. I tisdags var jag tvungen att ställa in för att jag inte fick in Wisse. Idag tog jag fram det tunga artelletiet; Cathrine! Så då behövde jag "bara" gå två vändor fram och tillbaka, bra träning å andra sidan eftersom deras hage är sjukt stor. Grejade lite med Flai hann jag också. Tränade lite på att "visa häst vid hand". Efter lektionen blev det en mysig skritt i skogen med sällskap. Latina och Cayenne fick nya flughuvor på sig innan dom gick ut. Tjejerna verkade inte känna igen varandra när dom kom ut i hagen...konsitga djur, dom där hästarna.

Sol ute, sol i sinnet

Så fantastiskt det kan vara att ha häst. Sol, alldeles lagom varmt, vallen full med solgula maskrosor, grönt gräs och spröda blad på träden. Vi red fint ute på vallen. Dressyr i frihet, utan staket. Man får så mycket gratis bjudning. Öronen frammåt hela tiden.
Sen åkte jag och Kjelle till en arbetskollega för lite lunch och hämtning av växter. Vi fick, hallonbuskar, plommonträd och mynta. Så när vi kom hem tog jag fram spaden. Hoppas dom ska trivas hos oss så vi får lite att mumsa på. Plus att jag har storstädat huset. Man hinner med mycket när man är ledig. Imorgon blir det ridning och privatlektion.

Sol ute, sol i sinnet

Så fantastiskt det kan vara att ha häst. Sol, alldeles lagom varmt, vallen full med solgula maskrosor, grönt gräs och spröda blad på träden. Vi red fint ute på vallen. Dressyr i frihet, utan staket. Man får så mycket gratis bjudning. Öronen frammåt hela tiden.
Sen åkte jag och Kjelle till en arbetskollega för lite lunch och hämtning av växter. Vi fick, hallonbuskar, plommonträd och mynta. Så när vi kom hem tog jag fram spaden. Hoppas dom ska trivas hos oss så vi får lite att mumsa på. Plus att jag har storstädat huset. Man hinner med mycket när man är ledig. Imorgon blir det ridning och privatlektion.

Halvdag

Idag jobbade jag bara till tolv. För Erik är ledig. Ibland måste man träffa sin make också. Och idag ska det fixas på tomten. Så det blev bara en snabb sväng till stallet. Vi red lite på banan. Och någon hade ställt hinderstöden och bommarna annorlunda än förra gången vi var där. Mycket läskigt tyckte tant Latina.


Lyckorus

Jag har ridit i 27 år. Idag hade jag ett av mina bästa ridpass. Hon var så sjukt fin och supernöjd. Två av dom andra finaste ögonblicken; när jag gick ridinstruktörskursen och hoppade 1.30 med Otto och sen examen då vi hoppade bana. Vår fröken sa att jag fick dagens stilpris för att mina skänklar låg helt still! Och hon gav inget beröm om man inte förtjänade det. Så sjukt glad nu att jag svävar på rosa fluffiga moln!


Vad hände?

Igår var det sol och vår. Idag blåsigt och mulet. Då är det skönt med ett arbete inomhus. Vikade på Säva på eftermiddagen. En shettisspecial och en vanlig ponnygrupp. Trodde jag klätt mig ordentligt men det blev kallt ändå:( sen åkte jag och red Latina. Många skänkelvikningar blev det:)


Reklam


Sol

Idag blev det äntligen sol! Då måste man passa på att vara ute. Jag rensade ogräs som en galning. Sen rymde jag till stallet för att göra något mycker roligare; ha ridlektioner! Wisse skötte sig super som vanligt och eleverna var nöjda. Latina fick lite motion också. Sen red jag även en av galoppörerna.

Reklam


Dagens outfit


Ny jacka


Kickoff


Päls

En sida borstad...


Äntligen

Idag har vi ridit lektion. Det är bra att har någon på backen som kan pusha en lite extra. Det började inte så bra. Alla hästar har bytt till sina sommarhagar så de var lite förrvirrade, det blåste, plus att det kom en främmande häst och skulle vara på banan. Så Latina var inte så fokuserad i början. Sen kom alla kossor med kalvar och ville titta på oss. Men efter ett tag kunde vi börja arbeta tillsammans. Hon blev fin och jag kom till ridning. Kändes bra.
Inatt ska dom sova ute för första gången i år. Ett är säkert iallafall. Hon kommer inte frysa, eftersom hon satte vinter som den värsta björnen har hon inte tappat allt än...fluffig som ett gosedjur.

Dagens outfit


Hemsida

Idag har min webmaster uppdaterat hemsidan lite. www.mjponnyutbildning.se


Förvirring

Finns det något bättre än att sitta på den finaste hästen, göra fina övergångar i solsken? Jag tror inte det! Sen var förvirringen total. Jag hade dubbelbokat två elever kl tolv. Jag trodde att en utav dom inte skulle komma förrän nästa vecka. Men det ordnade sig, det blev två pass för Wisse istället för ett. Men han verkade nöjd. Sen var jag helt inställd på att hovslagaren skulle komma imorgon, men han var inbokad på tisdag. Tur att det inte var förra veckan iaf:)


Ledig

Skulle haft privatlektion idag, men min elev var sjuk så det blev inställt. Tråkigt. Åkte ut och tränade övergångar med Latina i stormen istället. Vi höll på att blåsa bort. Lilla Flai skötte sig exemplariskt trots att det fladdrade läskiga spöken från ensilagebalarna.


Morgonstund....

Gårdagen började allt annat än bra. Först fick jag knappt i linserna. Ögonen sved och tårarna sprutade. Det som annars går på någon minut tog säkert 10 min, vilket skapar lite kaos i min tidsplan. När hundklockan ringer, dvs Kjelle piper om att han vill ut ca 04.25 är det bara att gå upp. Då är jag inte så pigg utan går på autopilot. Allt måste vara iordning. Mjölken måste stå på samma ställe i kylen, det måste finnas vatten i vattenkokaren ect. Så att allt bara flyter på. En sån sak som att linserna inte vill sitta förstör.
När jag väl kommer till jobbet; är det jättemörkt i korridoren och så hör jag lite konstiga ljud. Jag är ju så klart alldelse ensam. Vem vill börja kl 06:00 förutom jag?! Smyger in till postöppning, där två av två står på, en med radio. Ok, tänker jag, kvällspersonalen kanske har glömt att stänga av. Då hör jag något annat ljud. Smyger vidare runt hörnet, då står en kollegas dator på med annan musik. Han brukar vara ordentlig och stänga av! Det enda som jag kan tänka på i detta läge är så klart; ZOMIBEATTACK! Alla mina kollegor måste ha blivit uppätna av Zomibes och nu ligger dom och lurar på nästa offer. Men det var ju inte så. Så klart. Alla mina kolloger kom till jobbet runt åtta, väldigt levande.
Men på morgonen är man inte så kviktänkt:)

Mer tid

Igår skulle jag behövt några timmar till på dygnet. Mycket att göra på det vanliga jobbet. Var tvungen att jobba in lunchen så att jag kunde gå tidigare. Sen ner på stan för världens snabbaste fika med en kompis som jag inte träffat på evigheter. Supersnabb motionering av Latina. Rida två ponnyer på Säva sen ridlektion. Stupade i säng så fort jag kom hem. Nej, mer tid skulle sitta fint.


Fina del 2


Fina


RSS 2.0