En aha-upplevelse

Igår hjälpte jag en kompis med sin häst. Hon har haft den i två år och det är hennes ögonsten. Jag har hjälpt henne med ridningen sen allra första början och vilken utveckling dom har haft. Och igår, efter två år fick dom till en perfekt galopp. Han var samlad,rund och fin i formen. Det är klart att dom har kunnat galoppera innan men igår var det magiskt! Hon var så glad. Det är en känlsa som knappt går att beskriva hur det känns när häst och ryttare blir som ett. Den bästa känslan som finns. Men det krävs träning och åter träning att komma dit. Men det är värt det!

1:a advent

Nedräkning mot julen. Här regnar det!Trots lite pynt infinner sig inte julstämningen. Mycket märkligt väder. Leriga hästar är det enda jag kan tänka på. Det konstiga vädret har även resulterat i många sjuka djur, speicellt i norrland. Inte bra. Min fina häst fäller som om det vore vår...nej det får gärna frysa på lite.

Ponnyridning

Igår var jag och lilla ponnyn på vår första uteritt. Med ledare med iallafall, det var typ storm ute och då är det bättre att ta det säkra före det osäkra. Hon var jätteduktig och verkade tycka det var roligt att se något annat än ridbanan.


Kritik

Kritik får man alltid, ibland om man har tur är den konstruktiv. Ibland känns det bara som man gör ALLT fel. Så känns det just nu. Att jag inte kan göra någonting rätt. Men jag måste vara vuxen och resa mig över detta. Se det som något positivt och lära mig bli bättre på att uttrycka mig. Men ibland är det väldigt svårt.


November

Lerigt ute?


Dagens agenda

Idag blir det ponnyridning. Jag håller på att rida in två ponnyer, ett litet russ och en connemara. Två små bestämda damer. Det är en specill känsla att rida in hästar. Från att de aldrig haft någon på ryggen till att de kan gå i alla gångarter och förstå hjälpgivning. Tålamod är nyckelordet;)


Träning del två

Det blev en timme i skogen istället...men hon verkade väldigt nöjd med det med :)


Träning

Eftersom det fortfarande är "varmt" ute så blir det nog en tur på stora hoppbana idag. På 80 meter hinner man få upp ganska hög fart:) Så idag blir det lite galopparbete. Tror att Latina uppskattar sitt nya liv som privathäst. Vi rider ju oftast helt sjävla och då kan hon verkligen koncentrera sig på vad jag säger.

Djurliv

Der är inte nog med en hund och två katter hemma nu har vi satt upp talgbollar till fåglarna. De matgäster vi haft hittills är talgoxar, skator och en hackapett. Katterna tycker att det är väldigt spännande. Och idag på hundpromenaden såg vi en liten ekorre och lite senare en räv! Lantliv:)


Prickar


Första steget

Första steget till att bli egen är taget. Idag har jag träffat en ekonom som hjälpt mig att fylla i ansökan om FA-skattsedel samt att räkna ihop en skiss över utgifter och inkomster, momsgrejer och annat för mig helt okända saker. Jag är nog lite allergisk mmot siffror eftersom allt som har med matte att göra rinner av som om min hjärna var av teflon. Det fastnar helt enkelt inte. Tur att det finns människor som har koll. Nu är det bara att vänta på besked från skatteverket.

Clinic del tre

Fick ett samtal idag om inlägget om clinic del två. Det jag menade var att alla uppfattar olika utifrån sin egen kontext. Och faktum var att Sylve också pratade om galopparbete. Att vi ska kunna arbeta hästen i samlad och ökad galopp för att stärka hästen. För mig personligen är det viktigare att jobba med migsjälv och min sits. Och det är budskapet jag vill ge mina elever


Skriva något vettigt?

Det är ju hur svårt som helst att skriva en bok. Vad vill jag lyfta fram? Ska jag gå in på detaljnivå? Galet. Just nu sitter jag bara och petar i meningar, byter ut små ord, läggar till kommatecken, stycken. Herregud! Men jag har nu en splitt ny dator som säkert kommer göra mig till en riktig författare. Men det var längesen jag pluggade och använde mig av skrivandet. På jobbet kan jag använda mig av både ord och visa med hela kroppen när jag ska beskirva en rörelse eller vad det nu kan vara. Här har jag bara det skirvna ordet.

Tvkväll

Onsdagar är den absoult bästa tvkvällen. Vem vet mest?, Halv åtta hos mig, Bonde söker fru och kronan på verket Greys anatomy. Fab! Nu är det bara att inta ryggläge i soffan:)


Arbete

Pratade med vår personalansvarige idag. Jag kommer inte få förlängt vikariat på mitt nuvarande arbete, men jag har kvar min 50% tjänst. Lite tråkigt för det kommer med all säkerhet innebära att jag blir av med några av mina lektioner. Och jag vet att när man jobbar på ridskola så måste man ha stalltjänst. Men det känns ändå surt att när jag lagt ner tid och massa pengar på att utbilda mig till ridlärare för att gå och mocka...men men. Då kan jag verkligen lägga ner tid på min egen verksamhet:)

Clinic del två

Efter att ha lyssnat på Sylve och sett de fina ekipagen rida blir man väldigt inspirerad. Han pratade mycket om hur viktig sitsen var och att bygga upp hästen inför uppgiften. Jag satt med mina elever och efteråt pratade vi lite om det som visats. Det lustiga var att en elev hade fokuserat på var galopparbetet. Och hennes fråga var; varför får vi inte galoppera? Herregud! Hade hon varit på samma clinic?!


Kjelle

Har inte sagt något om min lilla hund än. Har en blandras som är tolv men beter sig som tre. Jag har haft honom sen han var åtta veckor. Världens bästa kompis, min vapendragare. Han brukar hänga med nästan överallt. När jag var singel och träffade killar så va Kjelle den avgörande faktorn om det skulle bli något mer. Om killen inte inte funkade med Kjelle blev det inget, så viktig är han för mig. Erik klarade testet:)


Clinic

Idag ska jag se på en clinc med Sylve. En fantastisk tränare. Har haft turen att få rida för honom en gång. Jag var så nervös att jag kräktes innan. Uppvärmingen gick hyfsat tills jag och hästen jag satt på skulle göra ett galoppombyte. Hästen snubblar på sigsjälv och jag slår en kullerbytta över halsen och landar på rygg i ridhusspånet. Jag trodde jag skulle dö av skam!!! Men det var bara att hämta hästen, sitta upp och fortsätta rida:) Skam den som ger sig och vi fick några bra språng under passet.

Tid

Jag brukar i snitt rida ca 30 min på min egen när vi arbetar på banan. Mycket skrittarbete, lite trav och ibland galopp. Det räcker för oss. Vi hinner jobba med övergångar eller vad som behövs samtidigt som vi inte tröttar ut oss. Vi kör med kvalité inte kvantitet.


Fint väder

Idag var det verkligen inte vanlig novemberdag. Sol och plus grader. Så hästen fick komma ut i skogen idag också. Idag hade vi sällskap, det blir mkt trevligare när man har någon att prata med och som kan svara tillbaka på samma språk:)


Fars dag

Jag kom ihåg att ringa min bästa pappa idag. Det var nog mest för att det varit reklam på tvn för fars dag. Hur som helst så är han värd ett grattis. Han är den bästa pappan man kan ha!


Ledig lördag

Tog en kort skritt ute idag, med betoning på kort, det var jättekallt! Men hon fick iallafall se något annat än hagen eller ridhusväggarna. Nu blir det hemmagjord pizza och senare "så mycket bättre". Va det Svensson jag hette i efternamn?!


Lycka

Idag red jag och Latina för Lotta Pettersson. Det gick sjukt bra. Vårt mål är att rida med kandar och Lotta tyckte att vi var redo för det:) man blir så lycklig i hjärtat när man sitter av och vet att både jagsjälv och hästen presterat bra!


Mitt livs kärlek

Första gången vi träffades var på antagingsprovet för ridinstrukörskursen. Jag tyckte inte alls att vi passade. Jag tycker inte om ston. Plus att jag var rädd för att hoppa och det började med att hästen stannar. Katastrof! Men det reddde ut sig. När jag väl blev antagen till Ridskolan Strömsholm blev jag tilldelad samma häst...Men då på något magiskt sätt klickade det. Hon passade mig som handen i handsken. "A match made in heaven" som Marianne Essen Söderberg uttryckte det. Jag var fast, vi övervann både hopprädslan och gjorde superfina skänkelvikningar tillsammans. Tyvärr var jag tvungen att lämna henne bakom mig när kursen var slut och det var dags att flytta hem. Men nu efter två år står hon på mitt jobb,nästan som min. Det är som taget ur en Min Häst-tidning, en dröm som slagit in. När vi rider är vi ett, jag behöver bara tänka så gör hon. Min finaste Latina, mitt hjärta.

Mina kollegor

Mina kollegor är dom bästa som finns! Dom jobbar sju dagar i veckan, ställer alltid upp och blir glada varje gång man kommer till jobbet. Jag pratar naturligtvis om hästarna. Mina hjältar. Alla olika och unika. Jag har lärt känna alla och ser det bästa i dom. Även dom som kan uppfattas för lite skarpa. Jag blir jättearg och besviken om någon elev säger elaka saker om någon individ. Dom förtjänar all respekt i världen!


Hitta inspiration

Innan jag går på kvällens pass med ridlektioner ska jag rida min egen häst. Hon fungerar lite som en försökskanin. Vi testar övningar och om hon reagerar bra på dessa får grupperna göra samma.


Författare?

Inte nog med vanligt jobb, ny blogg,planer på att starta eget håller jag också på med att skriva en bok. Jag har så mycket som jag vill dela med mig av. Det är så mycket svårare än vad jag trodde. Få ihop bra meningar på ett pedagogiskt sätt så att läsaren ska förstå vad jag menar. Sakta men säkert går det framåt.


Kolla marknaden

Det jag måste göra är att kolla upp hur marknaden ser ut. Vad ska jag ta betalt för min tjänster. Jag har ju väldigt stor erfarenheter av in-och tillridning, men är folk villiga att betala? Vad ska ingå? Men det allra första jag ska göra är att skaffa e-leg till min dumma dator så jag kan skaffa F-skattsedel.

Individanpassa

Har ganska svåra lektioner på onsdagar. Vi har någonting som kallas ridprofil eleverna väljer att ha ridning på skoltid. I grupperna är det en väldigt blandad nivå. Vissa har inga förkunskaper alls medan andra har ridit i flera år. Jag måste verkligen tänka till så att övningarna blir givande för alla! Svårt men kul. Tur att jag har världens bästa kollegor som hjälper till, hästarna!


Karriär?

Jag jobbar på en ganska stor ridskola men har alltid haft en dröm att ha något eget. Hela tiden ser man starka kvinnor som startar bloggar och företag. Varför skulle inte jag kunna det? Så nu ska jag skrida till handlig! Jag ska också starta eget. Tillridning av ponnyer och mer privatlektioner. Följ med mig på min resa.


Lite om mig

Vem är jag? En helt vanlig tjej som är väldigt lyckligt lottad. Jag jobbar med min hobby, har en lydig hund, man och vi har precis köpt hus.


Komma igång

Då så. Ska göra ett försök att börja blogga. Tänkte skriva om min vardag (som alla andra) med hästar, hund å man. Precis i den ordningen. Hoppas ni kan få lite glädje och inspiration.


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0